#Filter no filter

ZATERDAG 23 NOVEMBER
Workshop door Willemijn Calis
12:00 – 14:00 (alle leeftijden) 

Een workshop experimenteren met manieren om onze gezichtskenmerken voor fotografie te manipuleren, maar … zonder het gebruik van photoshop! Wat zou je ideale gezicht zijn, en hoe kun je dit op camera vastleggen? We gaan huishoudelijke materialen zoals tape, lijm, touw, papier en alles wat beschikbaar is gebruiken om je eigen doe-het-zelffilters te maken en je functies te veranderen …

Je hebt alleen een ‘The Overkill Festival’ ticket nodig om aan deze workshop deel te kunnen nemen.

Iedereen is tegenwoordig fotograaf. We fotograferen erop los en kunnen de resultaten ook publiceren voor een groot publiek, onze vrienden en contacten op platforms als instagram, facebook, snapchat, twitter en alle opkomende sociale media.

Met name voor jonge gebruikers van deze platforms is nog niet duidelijk wat voor psychologische effecten dit heeft op de ontwikkeling van een gezond en realistisch zelfbeeld.

Filters zoals die op instagram staan, waarin je het contrast omhoog gooit, je foto een leuk sepia tintje geeft of je juist in het intens gekleurde polaroid universum begeeft, het is allemaal al eens eerder gedaan, kunstenaars hebben in het pre-digitale tijdperk de weg gebaand voor de filtermakers van instagram. Dit alles met analoge middelen en creativiteit.

Maar wat echt interessant is, wat zegt al dat bewerken over onszelf? Waarom willen we een gezicht met ogen als een manga poppetje of onszelf met konijnenoren zien? Onthult al dit poetsen en opleuken en bewerken een dieper verlangen?